Biografie

 

Rita Zipora debuteert begin 2014 met Als ik kijk, een album met Nederlandstalige songs van internationale allure. De zangeres combineert haar Nederlandse teksten met klanken en beats geïnspireerd op Björk, Lorde en Portishead. De release zet haar in één klap op de kaart. De single ‘Wasem’ wordt opgepikt door 3FM, ze is te gast in DWDD en maakt indruk met haar optreden op Noorderslag.
 
‘Met haar band maakt ze warme, elektronische soundscapes waarop ze haar dromerige, beschrijvende en surrealistische teksten plant. Een beetje romantisch, opgewekt observerend en soms lichtjes mysterieus’, schreef NRC Handelsblad op Noorderslag over haar.
 
De zomer van 2014 staat in het teken van optredens en een samenwerking met Amnesty International, dat Rita’s nummer ‘Wie durft?’ heeft geselecteerd voor een campagne.
 
Op dit moment werkt Rita Zipora aan een serie nieuwe EP’s, samen met kersverse producer Ferdy van der Singel. Haar sound is nu nog elektronischer en een tikkeltje donkerder dan op haar debuutalbum. Voor deze nieuwe muziek ontwikkelt Rita een spannende show, waarin ze met haar band speciaal ontworpen lasertekeningen live aanstuurt. Op 11 en 12 oktober 2015 vinden de eerste showcases hiervan plaats in de Melkweg in Amsterdam. Daarvoor en daarna zal Rita door het hele land te zien zijn als een van de – volgens 3voor12must see acts van de Popronde 2015. Op 16 september komt haar nieuwe single ‘Het Explodeert’ uit.
 
De pers over Rita Zipora
 
‘Een betoverende, eigenzinnige plaat met pakkende synthpopdeuntjes.’
Trouw, 18 januari 2014
 
‘Nieuwkomer Rita Zipora maakt indruk op Noorderslag met danspoëzie.’
NRC Handelsblad, 20 januari 2014
 
‘Een van de meest frisse singles van het voorjaar, buitengewoon trefzeker gespeeld en kraakhelder gezongen.’
3voor12 over ‘Wasem’, 18 januari 2014
 
‘Klankmatig valt er op(…) Als ik kijk veel te beleven. Het album heeft diepte en laat veel verrassende geluiden horen.
Oor, januari 2014